Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 5., hétfő

Assessment Centre by Austrian Airlines

Oh Jesus...ekkora leckét még életemben nem kaptam :) Az Austrian Airlines AC-je olyan volt számomra, mint egy pszichodráma csoportterápia 50 alkalma 3 órába sürítve.

Az Assessment Center egy rendkívül hatékony módja a megfelelő személy kiválasztásának egy adott pozícióra, általában vezetők kiválasztásánál szokták alkalmazni a cégek, illetve rendkívül komplex munkaköröknél. Általában több órás és több körös, szituációs gyakorlatokból, tesztekből, prezentációkból áll.

A reptérre, ahol volt az AC, nagyon könnyű volt odatalálni, kb 15 perc autóval autópályán Bécs belvárosától. Jó korán ott voltam a Training Centerben, de nem nagyon volt kedvem barátkozni senkivel. Valahogy a nagy tömeg úgy hat rám, hogy szeretek elveszni benne, és egy lenni a sok közül. Azt hiszem ez volt az első hibám.

8.30-ra kb 40-en lettünk, majd egyenként szólítottak mindenkit. Kaptunk egy felragasztható névtáblát, illetve le kellett adni az otthon kitöltött jelentkezési lapot. Próbáltam figyelni, hogy van-e beépített ember, de nagyon úgy tűnt, hogy nem volt.

Elsőként bemutatkozott a 6 fős AC csapat, majd tájékoztatást kaptunk a fizetés és betanítás menetéről. A fizu sávosan van felépítve, az első két hónap próbaidőre minimálbér jár, utána hat hónapig valamivel magasabb, majd két évet követően lehetőség van feljebb lépni és egy viszonylag normális fizetést kapni.

A bemutatkozó után első próbatételként intelligencia-tesztet kellett kitölteni. Nagyjából 10 kérdéskör volt, témakörönként 5-6 kérdéssel, és multiple-choice (többválasztásos formában). Javarészt németül volt, kivéve az angol-teszt. Volt történelem, Ausztria-ismeret, vaktérkép (országok, fővárosok...stb), földrajzismeret, nemzetközi konyha ismeret, repülés-ismeret, Austrian Airlines ismeret, matek (fejbenszámolás), logika...stb. Volt olyan kérdés, amit meg se értettem, és az Ausztria-ismeret témakörben úgy ahogy van, semmit se tudtam. Maga a teszt nagyon nehéz volt, akárkit megkérdeztem utána, mind ugyanezt tapasztalta.

A teszt utáni körben bementünk a terembe, és egyenként be kellett angolul mutatkozni a 40+6 fő előtt, elmondani hogy miért akarok az AUA-nál dolgozni, és miért éppen Passenger Service Agent-ként, és miért én lennék a legalkalmasabb erre a pozícióra, mik a hobbiaim stb...ebből a felét már németül kellett folytatni. Ebben a körben erőteljesen körvonalazódott a felhozatal, már világos volt számomra, hogy szállodásként eggyel nagyobb esélyem van a semminél, de az utolsó vagyok az ex-légikisasszonyok és más légitársaságoktól eljövő ex-PS agentek mellett. A pályázók kb. 90%-a külföldi, de már pár éve Ausztriában élnek - a minimum nyelvtudás az a 3 nyelv volt, de akik továbbjutottak később, mind 4-6 nyelvet beszéltek. Nem igazán tudtam, hogy mi a tétje ennek a fellépésnek, önmagamat hoztam, egy voltam a sok közül. Itt követtem el a második hibát. Ha AC-s fejjel néztem a jelentkezőket, a közel másfél órás bemutatkozó alatt simán meg tudtam volna mondani melyik 3-4 lesz az a személy, akik tutira megkapják a melót. (Így is a 3-4ből csupán 1-2 fog még fél év után is a cégnél dolgozni)

Ezután egy félórás szünet volt, ami alatt eldöntötték ki marad - ki megy. Volt egy csávó a bemutatkozó alatt, aki a Műszaki Egyetemen tanul Bécsben, és hibátlan akcentussal beszélt amerikaiul, mert volt kinn x időt. Persze orgazmusa volt az AC teamnek ettől, amit elég nyilvánvalóan kimutattak - szerintem az ilyesmi meglehetősen undorító. Szerintem ezzel demotiváltak jópár embert. Az egyik nő még a szünetben is ott lebzselt mellette, és beszéltette.
A teszt és a bemutatkozó alapján megfelezték a csapatot, sajnos a másik magyar lány kiesett, így nekem kellett tovább képviselnem a magyarokat.

Kb 12-14-en maradtunk a harmadik körre ebéd előtt, két csoportra osztottak minket. "Group-discussion" volt a következő feladat, a tesztem borzalmas eredményét szerintem a csoport-beszélgetésen való negatív és inaktív részvételem szerintem simán überelte. A két csoport úgy nézett ki, hogy az egyik csoportban voltak a vicces szimpatikus, javarészt full külföldi figurák, a másik csoport a szinte full-osztrák kevésbé vicces arrogáns figurák. Persze én a második csoportba kerültem. A feladat az volt, hogy gyűjtsünk össze 5 olyan tulajdonságot, amiről úgy gondoljuk a legfontosabb egy PSA munkájához. A kezem már keresztezve volt az ölemben, de amikor elkezdtek darálni a kisbarátaim, azt hittem elsírom magam. Többször késztetést éreztem arra, hogy fogjam magam és elmenjek haza (amit jobban is tettem volna). Mivel az osztrákok úgy beszélnek, hogy kb 1 órán keresztül levegővétel nélkül képesek f*sni a szót, ez nálam mindig beteszi a kaput. Itt végleg kívülálló lettem...az osztrák arrogancia kivégzett...

A szórásban én is benne voltam, de csak 1 embert tettek ki csoportonként. Az indok az volt, hogy látják rajtam nem nagyon vagyok boldog itt, ezért segítenek a döntésben :)

Konklúzió: Ha mégegyszer megpróbálom ezt mondjuk 1 év múlva, a következőképp csinálnám.
- rendkívül feltűnő színű elegáns ruhát vennék fel (piros, magenta, indigókék, türkíz...stb)
- felkészülnék a tesztre (gyakorolnám a számológép nélküli nagy számokkal való osztást és szorzást :), + vaktérkép...stb),
- kitalálnék valami különlegeset arra a két kérdésre, hogy miért AUA és miért PSA
- most már tudom, hogy az osztrák kultúrában alap, hogy mindenkinek hatalmas az önbizalma és ezt bátran több oldalról is képesek bemutatni; 100%-osan elhiszik magukról, hogy ők a legjobbak; azért jelentkeznek egy adott pozícióra, mert azt imádják csinálni, és nem azért mert ha nem dolgozik akkor éhen hal; ezenkívül minden szép és jó és a legszebb benne maga az adott ember.
- gyakorolnám a fellépésemet otthon jó pár hétig, beleértve azt is, hogyan kell 3 órán keresztül megállás nélkül mosolyogni...

Mert ez az egész színház erről szól. Végig tudod-e mosolyogva csinálni ezt az egészet... Bármi van, kiegyensúlyozottan tudsz-e egyfolytában mosolyogni. Mert mi az Austrian mottója? "We fly for your smile" yeah baby....




2 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy nem sikerült az állás, de legalább tanultál valami hasznosat. :-) A konklúzióid bármely pontját felhasználhatod egy másik cég állásinterjúján. Simán übereled majd a többieket.

    Ui: írtál egy kommentet a blogomon, de eltűnt. Te törölted? Pedig olyan jó volt.
    Egyébként meg üdv Bécsben! :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi az együttérzést, próbálom én is így felfogni :)
    Igen néztem, szerintem csak elbénáztam :) előfordul, hogy néha elveszek az éterben :D
    és term. hűséges olvasója vagyok a blogodnak!!!!!

    VálaszTörlés